• החתול הורוד

קוקטיילים: לא מה שחשבתם. או שאולי כן

עודכן ב: 10 דצמ 2018

חברים, לקחת בקבוק וודקה, למזוג ממנו באופן חופשי לכוס רנדומלית, לערבב שני מיצים ולתקוע מטריה מנייר- זה לא נקרא קוקטייל. אוקיי, טכנית זה כן קוקטייל, אבל לא כזה שתהנו ללגום (אלא אם כן הסטנדרטים שלכם ממש נמוכים). (דרך אגב, רוצים להכין קוקטייל טעים? לחצו כאן למתכונים). אם כן, מה הופך "קוקטייל" לדבר הנהדר שהוא? ומאיפה למעשה הכל התחיל?

לפי מילון אוקספורד, המילה קוקטייל הומצאה לראשונה בארה"ב, בשנת 1803. אבל הסיפור לא כזה פשוט. נחזור רגע במנהרת הזמן... סקס און דה ביץ'... סן פרנסיסקו... קארי ברדשו... ג'יימס בונד... אנחנו פוקחים עיניים ומתעוררים במסיבת סלון בריטית במרץ 1798. מבט למטה על הטייץ הצמוד שלך (אם אתה גבר) או על המחוך-המאיים-להתפקע- (אם את אישה), מבט נוסף לעבר קערת הפונץ' שעל השולחן- המכילה, כפי שהגדיר אותו העיתון הבריטי של אותו החודש ואותה השנה- "ליקר המגרה את חוש הטעם המורכב ממיני סוכר, מים וביטרס".... רגע, שניה, מה? סוכר, מים וארומטיק ביטרס: שלושת מרכיבי ההכרח שהכילו הקוקטיילים הראשונים. למה, לכל הרוחות, שארצה לערבב את הוויסקי האיכותי שלי עם סוכר, מים וביטרס? נחזור לזה בעוד רגע. רק נבהיר את העניין: המילה קוקטייל אולי הופיעה לראשונה בעיתון הבריטי, אבל כמה שנים לאחר מכן, (1803 אם להיות מדוייקים), הופיעה ההגדרה לקוקטייל שוב, בעיתון ניו-יורקי. למעשה, אפשר לומר שההיסטוריה ואבני היסוד של עולם הקוקטיילים התפתחו בארה"ב. הייתה תקופה בהיסטוריה של ארצות הברית שבה אסור היה לחלוטין לשתות אלכוהול- ולתקופה חשוכה זו קראו תקופת היובש. תקופת היובש הייתה בין המכוננות ביותר על עולם הקוקטיילים כפי שאנחנו מכירים אותו כיום, בלי קשר לתרומתה האדירה לעלייה בעולם הפשע ולמעשים הלא חוקיים שנעשו בעקבותיה. תקופת היובש היא מה שיצר את הנישה הנקראת "speakeasy"- איזשהו בר, מקום סודי שבו ניתן להשיג אלכוהול בצורה לא חוקית. "ספיק איזי"- לדבר בשקט. כדי להסוות את העובדה שאתה שותה אלכוהול, היו נוהגים לערבב אותו במשקה כלשהו.

אז למה אני מערבב את הוויסקי שלי עם סוכר, מים וביטרס? יש לזה כמה סיבות: 1. הוויסקי שאני שותה כנראה גרוע, ככל הנראה מעולם לא ראה חבית, והזיקוק, רוב הסיכויים, נעשה באופן פרטי בבית של בריטי או אמריקאי שיכור כלשהו. אני מוסיף לו את המרכיבים הנ"ל על מנת שהוא יוכל להפוך למשהו ראוי לשתיה. וויסקי, סוכר וביטרס הם המרכיבים של אחד הקוקטיילים הראשונים והקלאסיים בהיסטוריה: ה"אולדפאשן". האולדפאשן, דרך אגב, "הומצא" במאה ה19 ושמו ניתן לו בשנת 1880. בשנים הבאות, עד סביבות 1860, החלו להוסיף דברים נוספים לקוקטיילים, כמו ליקר תפוזים או אבסינת'. כל משקה שהכינו שהכיל רק את שלושת המרכיבים המקוריים, נחשב למיושן, או "old fashioned". מכאן הביטוי, אולדפאשן, תודה.

2. בעבר, נשים נהגו לערבב את המשקה האלכוהולי החזק והלעיתים-לא-ניתן-לשתייה במשקה ממותק כלשהו על מנת לשתות ולתפוס ראש בכיף, בלי לסבול מטעמו הנורא של האלכוהול. היום, כידוע לנו, יש נשים שיודעות להתמודד עם וויסקי טוב יותר מהרבה גברים, ולהפך. אבל back in the days, לא רק שנשים נחשבו ל"חלשות" בכל מה שקשור לשתיה, בתקופות מסויימות היה איסור ממשי עבורן להיכנס ולשתות בבר. הבר היה נחשב למקום של גברים בלבד. לכן, מעבר לכך שלראות אישה שותה אלכוהול היה נחשב למעשה מאוד גברי, הן לא היו מורגלות בטעם העז והחזק של האלכוהול, שבתקופות מסויימות גם לא היה איכותי ביותר. בעברנו הלא רחוק, סבלו הקוקטיילים ממיתוג לא מוצדק- קוקטייל זה דבר נשי. עובדה זו נטועה באותם ימים חשוכים בהם שררה התהום בין שתיה גברית לבין שתיה נשית. עד היום גברים רבים לא מעיזים לשתות קוקטייל, בטח שלא בצבע ורוד או בכוס יפה עם רגל.

היום, חברים, היום, אנחנו במאה ה-21. What a time to be alive. בימינו צצים להם ברי קוקטיילים בכל פינה בתל אביב, כמו פטריות אחרי הגשם. כל בר תל אביבי מתהדר בצוות מיקסולוגים מקצועי: הפפיון והשלייקס הם החליפה והעניבה, השייקר והבקבוק הם כלי הכתיבה, ושעות העבודה הן 9 עד 5. בלילה. היום גבר לא מתבייש להזמין קוסמופוליטן ואישה יכולה לשתות לפרויג 10 שנים והעולם מסתובב על צירו. ולא ברור לי למה, אבל אין לי ספק שאף אחד לא חשב שג'יימס בונד הוא נשי כשהוא הזמין לעצמו ווספר או "מרטיני יבש, משוקשק ולא מעורבב" (ואם תמיד תהיתם מה משמעות הבקשה הזו, לחצו כאן).

הוא יודע שהוא נראה טוב עם המרטיני הזה

















#היסטוריה_של_הקוקטיילים #גיימס_בונד #מרטיני #ווספר #אולדפאשן

23 צפיות

072-2567179

© החתול הורוד - סדנאות קוקטיילים חוויתיות